Rijbewijskeuring voor leden van de K.B.O. 

 

75 jaar en ouder, verlenging van het rijbewijs

 

Als u 75 jaar bent of ouder en uw rijbewijs moet verlengd worden, dan is het nodig dat u van tevoren bij de gemeente tegen betaling een z.g. Eigen Verklaring gaat halen en dat u gekeurd wordt. (Bent u nog geen 75 dan is een keuring niet nodig!)

Eerst even een afspraak maken hiervoor bij de Gemeente!

Vervolgens moet u de Eigen Verklaring opsturen naar het CBR. Begin hiermee tijdig want een en ander kan wel enkele maanden in beslag nemen.

Zie voor het vervolg hieronder.

 

 

Hulp bij verlengen van uw rijbewijs door K.B.O.

 

Wilt u uw rijbewijs verlengen en bent u ouder dan 75 jaar? Dan moet u medisch gekeurd worden. Bij het CBR is helaas een wachttijd ontstaan voor deze keuringen. Daardoor lukt het vele senioren niet om tijdig het rijbewijs te verlengen. Door de coronacrisis zijn de wachttijden verder opgelopen. Wellicht bent u één van de vele senioren die al langer wachten op verlenging. KBO-Brabant hielp al heel veel leden én niet-leden binnen enkele dagen aan verlenging. Bel dan ons kantoor en vraag naar Edith Mostert: 073 – 644 40 66 of mail naar: emostert@kbo-brabant.nl.

 

Zo verlengt u uw rijbewijs

  1. Begin op tijd: dien 4 tot 5 maanden voordat uw rijbewijs verlopen is uw gezondheidsverklaring in. 
  2. U behoort een bevestiging van ontvangst te krijgen van het CBR. Krijgt u deze niet, neem dan contact op met KBO-Brabant.
  3. Zodra het CBR uw gezondheidsverklaring ontvangen heeft, krijgt u de benodigde documenten om naar de keuringsarts of specialist te gaan. Soms moet u ook een rijtest doen. Helaas ontvangt u deze documenten niet altijd op tijd. Is dat het geval neem telefonisch contact op met Edith Mostert van KBO-Brabant.
  4. U gaat met de documenten van het CBR naar de keuringsarts. Helaas is er door corona een wachttijd ontstaan bij de keuringsartsen. Maak dus zodra u de benodigde documenten heeft zo snel mogelijk een afspraak.
  5. Sommige keuringsartsen versturen de rapportage zélf naar het CBR via Zorgdomein. Dit is de veiligste en snelste weg. Andere keuringartsen maken geen gebruik van dit portaal. In dat geval dient u zelf per post de rapportage naar het CBR te versturen. Maakt u in elk geval een kopie voor uzelf van de héle rapportage!

Als het goed is, ontvangt u binnen afzienbare tijd van het CBR bericht over uw verlenging. Helaas zijn ook hier wachttijden ontstaan. Daarom mag u van het CBR soms doorrijden met een verlopen rijbewijs. Let op: dat mag alléén met een brief van het CBR!

 

Doorrijden met een verlopen rijbewijs

Voor bepaalde groepen geldt er een administratieve verlenging van de geldigheidsduur van het rijbewijs met 1 jaar

Eind 2019 is de AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) van kracht waarmee bepaalde groepen 75-plussers onder voorwaarden gebruik kunnen maken van de administratieve verlenging van de geldigheidsduur van het rijbewijs. Dit houdt in dat zij, als zij hierover een persoonlijke brief hebben ontvangen van het CBR, maximaal een jaar kunnen blijven rijden met het verlopen rijbewijs.

Nota Bene
Zonder toestemming van het CBR is het NIET TOEGESTAAN om met een verlopen rijbewijs de weg op te gaan. Doet u dit wel dan kan dit strafrechtelijke gevolgen hebben en bent u aansprakelijk bij het veroorzaken van schade of een ongeval.

 

Voor keuringen kunt u in terecht bij

Naam: Buurtcentrum Braecklant

Adres: Amerikalaan 2 Postcode en plaats 5691 KD SON EN BREUGEL

Contact: Dagelijks bereikbaar voor afspraken en informatie tussen 9.00 uur en 17.00 uur via 088-2323300 Online afspraak maken via www.regelzorg.nl

Gezondheidsverklaring telefonisch te bestellen of via info@regelzorg.nl

Voor meerdere adressen zie: www.kbo-brabant.nl