Son 27 juli 2020

 

Beste leden

 

Het bestuur heeft tijdens een vergadering in deze Coronatijd toch een aantal zaken besproken die voor u van belang kunnen zijn.

 

Tevens vindt u op de tweede bladzijde van deze nieuwsbrief een woord van pastor Bakermans.

 

Automaatje

Mensen die gebruik willen maken van Automaatje kunnen hiervoor contact opnemen met het volgende telefoonnummer 0499-209606.

Zij zijn wel verplicht om een mondkapje te dragen en er mag maar 1 persoon mee.

 

Gesprek met anderen over levensvragen.

De KBO Brabant heeft een groep getrainde vrijwilligers klaar staan om met u in gesprek te gaan over levensvragen (voortkomend uit de Corona crisis).

Denk daarbij aan onderwerpen zoals: Hoe geef ik het een plek dat ik geen afscheid heb kunnen nemen van een dierbare.

Neem dan contact op met Eva Geelen van KBO Brabant. Telefoonnummer

073-6444066.

 

Heeft u behoefte om eens te testen hoe het staat met uw kwaliteit van leven of wil u nadere informatie op doen over woonmogelijkheden voor mensen boven de 70 dan bestaat er een interessante internetsite: www.mijnkwaliteitvanleven.nl

 

Mantelzorgers

Voor de mantelzorgers is er iedere maand een bijeenkomst in de Genovevastraat 37 in Breugel (ingang plein). Wel even aanmelden via het CMD 0499 491470

Deze bijeenkomsten zijn:

        de derde donderdag van de maand ’s middags van 13.30 tot 15.30.

 

        ’s avonds op de tweede donderdag van de maand van 20.00 tot 21.30.

 

Contributie KBO terugvragen via het VGZ.

Als u bij het VGZ verzekerd bent en ook een aanvullend pakket heeft, kunt u de contributie van de KBO terugvragen. Dit terugvragen is niet altijd goed behandeld door het VGZ en vaak is er niet gecommuniceerd of de aanvraag afgewezen. U heeft hier wel recht op!

Om de € 25 alsnog te krijgen kunt contact opnemen met K.B.O.-Brabant (tel. nummer 073-6444066) en vragen naar Chantal. Zij zorgt ervoor dat het alsnog in orde komt.

Zorg wel dat u het klantnummer van VGZ bij de hand heeft.

 

Koersbal

Iedere dinsdag is er in deze Coronatijd met gepaste afstand weer koersbal in de Oase. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

Ga eens kijken of het iets voor u is. De tijd is van 10.00 tot 12.00 uur.

 

Informatieboxen Veilig financieel ouder worden.

Bij alle bestuursleden zijn deze boxen te verkrijgen.

Als u interesse heeft voor zo’n box (die wij van harte aanbevelen) kunt u met een van de bestuursleden contact opnemen.

Belt u dan naar een van hen en zij kunnen u dan vertellen hoe u deze box kunt bemachtigen.

 

Tot slot van deze nieuwsbrief

 

Wist u dat?

 

De K.B.O. u altijd met raad en daad wil bijstaan.

 

        Denkt u maar aan de clientondersteuners met de hulp bij de keukentafel
        gesprekken met de gemeente.

       

        De VOA’s: (vrijwillige ouderenadviseurs). Deze mensen komen op uw
        verzoek praten over allerlei zaken en zij kunnen u een andere kijk op zaken
        geven of u wijzen op andere mogelijkheden.

 

Heeft u moeite met uw administratie? Vraag hulp en er wordt samen met u naar een oplossing gezocht.

 

U weet toch dat u korting kunt krijgen bij verschillende ziektekosten-

Verzekeringen.

 

De K.B.O. Son een rolstoel ter leen heeft.

 

Voor kleine klussen in en om het huis u contact op kunt nemen met

www.klus-ouderenhulp.nl . Dat is de heer E.Cleven. Telefoonnummer
06-12296611. (dhr. Cleven is ook lid van onze vereniging).

 

Voor al deze bovenstaande zaken kunt u ook altijd contact opnemen met een van de bestuursleden.

 

 

Ik word er dol van, jij ook?

 

Bij de verplichtingen van de regering rond het coronavirus moet ik denken aan de oorlogsjaren. Als ventje van zes jaar, moest ik van mijn vader, die clandestien koren aan het malen was, buiten gaan kijken of er geen Duitser aankwam. Als die het geluid van het elektrisch molentje zou horen, zou mijn vader gevangen genomen worden. Ik was uiterst bang, want ik wist nog niet hoe een Duitser er uitzag.

Zo waart er nu ook zo’n onzichtbaar gevaar rond: het coronavirus.

We worden aan alle kanten aan banden gelegd om ons te verdedigen tegen dat onzichtbare, dodelijke gevaar. De maatregelen liegen er niet om: 1,5 m uit elkaar blijven, geen geknuffel, handen ontsmetten (er blijkt overigens aardig gesjoemeld te worden met die middelen; de ontbrekende alcohol heeft blijkbaar een andere weg gevonden), geen vergaderingen, de kerken mogen alleen open als er voldoende afstand is, de priester blijft achter een scherm en als hij communie uitreikt mag dat alleen maar met een pincetje door de opening van dat scherm, de namen van alle aanwezigen worden genoteerd en oh wee als je moet hoesten of ademhalingsmoeilijkheden hebt. De boa’s en de politie houden streng toezicht en dreigen met hoge boetes; besmettingsgevaar dreigt, zelfs bij wereldkampioenen tennis, ook die zijn niet onschendbaar.

Het virus roept allerlei problemen op: ernstig ziek worden of zelfs afscheid moeten nemen van een dierbare; in het openbaar verkeer: als je iemand tegenkomt, dan moet je afstand, nemen, want het virus kan overdragen worden, zeker als je geen mondkapje draagt, op werkplaatsen en bij familiebezoek. Dit alles roept grote eenzaamheid op. Zo hoorde ik vertellen, dat een oudere bejaarde al drie dagen alleen thuis zat zonder dat er iemand op bezoek kwam. En een paar dagen geleden was zuster Hélène jarig. Ik mocht als enige bij haar op bezoek: mondbescherming, gezondheidscontrole, mijn naam werd gecontroleerd. Hélène zat afgezonderd van de andere bewoners en omdat het mondkapje niet af mocht, kreeg ik geen kopje koffie en geen gebak. Veiligheid boven alles!

Een positieve kant heeft het virus ook: we hebben meer tijd voor andere bezigheden; we zijn vriendelijker als we elkaar tegenkomen op straat en eerder geneigd tot een praatje op de voorgeschreven afstand. Vele verenigingen denken aan hun leden met een telefoontje, een reep chocolade, een bloemetje of een helpende hand. Er is nu meer aandacht voor medemensen.

Ik weet niet hoe lang de crisis zal duren, maar ik wil de hoop uitspreken dat de AANDACHT VOOR ELKAAR in de toekomst zal voortduren. Veel sterkte toegewenst. Eind goed, al goed,

 

Pastor Bakermans

 
 
 

 

 

 

 

 

Op 10 en 11 juni hebben alle leden van de KBO Son een verrassing ontvangen.