Son 24 augustus2020

                                               Beste leden

 

Van uw interim voorzitter

Heel langzaam keert het “normale” leven voor een deel weer terug.

Veel blijft echter nog onzeker.

Daarom kunnen we nog niet starten met ons volledige programma.

We behoren tot een risicogroep en zijn gebonden aan veel regels.

Regels die niet uit te voeren zijn voor onze doelgroep.

Daarom vraagt het bestuur om geduld.

We hebben toch een aantal activiteiten opgestart. Zie hieronder.

Als vereniging willen we iets kunnen betekenen voor anderen, zeker in deze zo moeilijke en lastige tijd.

Let op elkaar(bel eens naar een ander) kijk of je iets voor elkaar kunt betekenen.

Hoe moeilijk; hoe warm; hoe vervelend het ook is; we wensen u allen veel geduld en gezondheid.

 

Koersbal

Het koersbal in de Oase blijft met gepaste afstand doorgaan.

Elke dinsdagmorgen is het dus koersbal in de Oase van 10.00 tot 12.00 uur.

U kunt daar altijd een keer naar gaan kijken en nieuwe leden zijn van harte welkom.

 

Fietsen

Wij willen het fietsen weer opstarten als er voldoende deelname is.(minstens 10 deelnemers)

De eerste fietstocht staat gepland op 8 september aanstaande.

U kunt zich hiervoor opgeven tot en met 1 september bij Ciel Saris Rietlaan 26 telefoonnummer 476635.

 

Jaarvergadering

Door de coronacrisis hebben we de jaarvergadering moeten uitstellen. Deze wordt nu gehouden op 6 oktober om 14.00 uur in De Zwaan.

Voor de deelnemers wordt er een onderlinge afstand van 1,5 meter in acht genomen.

U kunt zich hiervoor telefonisch aanmelden bij Gerard Versantvoort tel. nummer 475350 en bij Ties Smetsers tel. nummer 476334.

Opgeven kan tot 1 oktober.

 

 

Hulp bij verlengen van uw rijbewijs door K.B.O.

 

Wilt u uw rijbewijs verlengen en bent u ouder dan 75 jaar? Dan moet u medisch gekeurd worden. Bij het CBR is helaas een wachttijd ontstaan voor deze keuringen. Daardoor lukt het vele senioren niet om tijdig het rijbewijs te verlengen. Door de coronacrisis zijn de wachttijden verder opgelopen. Wellicht bent u één van de vele senioren die al langer wachten op verlenging. KBO-Brabant hielp al heel veel leden én niet-leden binnen enkele dagen aan verlenging. Bel dan ons kantoor en vraag naar Edith Mostert: 073 – 644 40 66 of mail naar: emostert@kbo-brabant.nl.

 

Zo verlengt u uw rijbewijs

 1. Begin op tijd: dien 4 tot 5 maanden voordat uw rijbewijs verlopen is uw gezondheidsverklaring in. 
 2. U behoort een bevestiging van ontvangst te krijgen van het CBR. Krijgt u deze niet, neem dan contact op met KBO-Brabant.
 3. Zodra het CBR uw gezondheidsverklaring ontvangen heeft, krijgt u de benodigde documenten om naar de keuringsarts of specialist te gaan. Soms moet u ook een rijtest doen. Helaas ontvangt u deze documenten niet altijd op tijd. Is dat het geval neem telefonisch contact op met Edith Mostert van KBO-Brabant.
 4. U gaat met de documenten van het CBR naar de keuringsarts. Helaas is er door corona een wachttijd ontstaan bij de keuringsartsen. Maak dus zodra u de benodigde documenten heeft zo snel mogelijk een afspraak.
 5. Sommige keuringsartsen versturen de rapportage zélf naar het CBR via Zorgdomein. Dit is de veiligste en snelste weg. Andere keuringartsen maken geen gebruik van dit portaal. In dat geval dient u zelf per post de rapportage naar het CBR te versturen. Maakt u in elk geval een kopie voor uzelf van de héle rapportage!

Als het goed is, ontvangt u binnen afzienbare tijd van het CBR bericht over uw verlenging. Helaas zijn ook hier wachttijden ontstaan. Daarom mag u van het CBR soms doorrijden met een verlopen rijbewijs. Let op: dat mag alléén met een brief van het CBR!

 

Doorrijden met een verlopen rijbewijs

Voor bepaalde groepen geldt er een administratieve verlenging van de geldigheidsduur van het rijbewijs met 1 jaar

Eind 2019 is de AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) van kracht waarmee bepaalde groepen 75-plussers onder voorwaarden gebruik kunnen maken van de administratieve verlenging van de geldigheidsduur van het rijbewijs. Dit houdt in dat zij, als zij hierover een persoonlijke brief hebben ontvangen van het CBR, maximaal een jaar kunnen blijven rijden met het verlopen rijbewijs.

Nota Bene
Zonder toestemming van het CBR is het NIET TOEGESTAAN om met een verlopen rijbewijs de weg op te gaan. Doet u dit wel dan kan dit strafrechtelijke gevolgen hebben en bent u aansprakelijk bij het veroorzaken van schade of een ongeval.

 

Voor keuringen kunt u in terecht bij

Naam: Buurtcentrum Braecklant

Adres: Amerikalaan 2 Postcode en plaats 5691 KD SON EN BREUGEL

Contact: Dagelijks bereikbaar voor afspraken en informatie tussen 9.00 uur en 17.00 uur via 088-2323300 Online afspraak maken via www.regelzorg.nl

Gezondheidsverklaring telefonisch te bestellen of via info@regelzorg.nl

 

Maak het ze niet te makkelijk!

Kent u deze slogan van TV? Deze is van de Rijksoverheid. Om iedereen regelmatig te informeren over criminele praktijken, want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

In september start het Ministerie van Justitie en Veiligheid een campagne, genaamd Senioren en Veiligheid. KBO-Brabant werkt samen met het ministerie, om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk bent geïnformeerd over dit onderwerp. 

Hoewel ouderen in algemene zin niet per sé vaker slachtoffer worden van strafbare feiten, is ieder slachtoffer er een te veel. Slachtofferschap kan iedereen overkomen en dus ook elke oudere.

De campagne besteedt aandacht aan concrete adviezen en tips die slachtofferschap zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Wanneer iemand toch slachtoffer is geworden, is het van belang dat het bespreekbaar kan worden gemaakt en er aangifte van wordt gedaan bij de politie.

Wat kunt u in de maand september verwachten

 • In de Ons van september wordt minister Grapperhaus geïnterviewd;
 • Elke week wordt een ander thema behandeld:
  • Week 36 (1/9 t/m 7/9) :       Meekijken bij pinnen
  • Week 37 (8/9 t/m 14/9) :       Babbeltrucs
  • Week 38 (15/9 t/m 21/9) : Hulpvraagfraude (via WhatsApp).
  • Week 39 (22/9 t/m 28/9) : Phishing
 • Op de website van KBO-Brabant komt een pagina waar u alle informatie kunt vinden. Er worden onder meer filmpjes en webinars gepresenteerd. Webinars zijn vergelijkbaar met tv-programma’s maar worden uitgezonden via internet. Onze directeur Wilma Schrover neemt deel aan het thema Hulpvraagfraude (week 38);
 • Onder leiding van presentatrice Catherine Keyl worden de vier webinars gegeven, met deskundigen in een panel. Op de website van KBO-Brabant worden de links naar deze webinars geplaatst.
 • Ook op de traditionele radio en TV zal naar alle waarschijnlijkheid aandacht worden besteed aan de onderwerpen;

 

Uiteraard blijven we ook na september aandacht besteden aan dit onderwerp.

Heeft u zelf iets onprettigs op dit gebied meegemaakt en wilt u erover praten? Onze vrijwilligers van Ons Veilig Thuis staan u graag te woord. Hiervoor kunt u een mail sturen naar beleidsmedewerker Edith Mostert (emostert@kbo-brabant.nl) met vermelding van uw telefoonnummer en dat u over dit onderwerp wilt praten, of bellen naar 073-6444066.

 

Energie

Zoals u misschien wel weet is de energiemarkt nu heel erg in beweging. Er zijn tal van aanbieders die u proberen over te halen om bij hen een energiecontract af te sluiten.

De KBO Brabant heeft met haar partner Energiebesteding een contract afgesloten voor de levering van Energie.

U vindt hiervoor een aanvraagformulier in de Ons of u kunt contact opnemen via www.onsledenvoordeel.nl/energie   of via tel.nummer 085 4863363

 

Mondzorgadvies op de woensdag

 

KBO bieden de mogelijkheid om op woensdagmiddag contact te hebben met Peter de Goede, tandarts met als speciaal aandachtsgebied ‘ouderen’. Hij maakt zich hard voor betere mondzorg voor ouderen, vooral mensen met dementie. Peter staat mensen te woord die vragen hebben over hun mondverzorging en gebit. U kunt uiteraard ook advies inwinnen voor uw ouders of naasten.

De helft van de 1,2 miljoen Nederlandse ouderen gaat niet (meer) naar de tandarts. Onder andere door fysieke beperkingen. Bij mensen met dementie spelen nog extra problemen. ‘De mondhygiëne neemt af. Poetsen wordt vergeten of gebeurt minder grondig. Ondertussen neemt de suikerbehoefte toe, en dus het snoepgedrag’, aldus Peter de Goede. Deze groep ouderen slaat het tandartsbezoek liever over: ‘Ze denken dat een behandeling pijn doet, of dat het tandvlees gaat bloeden. Ook begrijpen ze vaak niet wat de bedoeling is.’

 

Aanmelden voor gesprek via het formulier op de site van K.B.O. Brabant
Leden, maar ook niet leden – bijvoorbeeld mantelzorgers en thuiszorgmedewerkers – kunnen op de woensdagmiddagen worden teruggebeld door Peter de Goede tussen 13.30 uur en 14.30 uur. 

Als u het formulier invult, belt Peter u zo snel mogelijk, op de eerstkomende woensdag terug.

 

                            Tot slot van deze nieuwsbrief

 

             U weet dat de K.B.O. u altijd met raad en daad wil bijstaan.    

        Denkt u maar aan de hulp bij de keukentafelgesprekken met de gemeente.

        De belasting invulhulpen

        Heeft u moeite met uw administratie? Vraag hulp en er wordt samen met u

Naar een oplossing gezocht.

U weet toch dat u korting kunt krijgen bij verschillende ziektekosten-

Verzekeringen.

De K.B.O. Son een rolstoel ter leen heeft.

 

Voor kleine klussen in en om het huis u contact op kunt nemen met klus-ouderenhulp.nl

Dat is de heer E.Cleven  Texellaan 33 5691 ZL Son. telefoonnummer 06-12296611

 

Voor al deze bovenstaande zaken kunt u altijd contact opnemen met een van de bestuursleden.