22 mei 2023

 

Beste leden,

 

Voor u ligt de nieuwsbrief KBO Son voor de maand juni 2023.

Zijn hierover vragen? Stel deze gerust aan een van onze bestuursleden, wij kunnen ze wellicht beantwoorden.

 

Voorwoord van onze voorzitter.

De samenwerking tussen de ouderenorganisaties is volop in beweging.

Ook in deze nieuwsbrief worden hiervan een aantal voorbeelden vermeld. De lezing veilig en comfortabel thuis blijven wonen op 17 mei is goed bezocht. Aan de hand van een presentatie is gekeken naar de aandachtspunten binnenshuis, maar ook buitenshuis. Desgevraagd kunnen woonadviseurs van KBO-Brabant bij u thuiskomen en samen met u het huis doorlopen op veiligheid en comfort.

Namens het bestuur tot……………..Blijf gezond. 

 

Belastinghulpen

De belastinghulpen Roel Miltner en Gerard Versantvoort hebben aan ruim 25 leden hulp geboden bij het doen van hun belastingaangifte. Dit heeft onze kas € 350 opgeleverd.

 

Voor de komende tijd:

De vlindertuin in Gemert.

Op dinsdag 20 juni gaan we naar de vlindertuin in Gemert, we vertrekken vanaf het kerkplein met auto’s of per fiets. De fietsers vertrekken om 12.45 uur en de auto’s om 13.15 uur.

De kosten voor de fietsers zijn 10.00 euro en degenen die met de auto’s gaan betalen 12.00 euro.

We worden om 14.00 uur in Gemert verwacht. Opgeven bij Ties Smetsers kan tot 15 juni. Betalen per bank op: NL49 RABO 0148 2078 98 t.n.v. KBO Son of contant afgeven bij de penningmeester kan ook.

 

 

Fietsen

Op 13 en 27 juni gaan we weer fietsen. Vertrek om precies 9.30 uur op de hoek bij de apotheek. In een rustig tempo wordt ongeveer 25 km gefietst. Halverwege wordt een koffiepauze ingelast.

De Smickel

14 juni gaan we weer eten bij de Smickel. Als u ook van deze smaakvolle maaltijd wilt genieten kunt u zich opgeven bij Ties Smetsers (0499-476334)

Biljarten

Iedere dinsdag en donderdag vanaf 13.00 uur in De Landing, Rooiseweg 3 in Son.

Jeu de boules

Iedere maandag en vrijdag om 13.15 uur bij De Boerderij.

Aanmelden bij mevr. I. Van Riel tel. 0499-476430 of bij W.Bolk tel. 0499-476952

Kaarten in Den Bauw

Iedere dinsdag van 13.30 uur tot 16.30 uur.

Aanmelden bij mevr. I. Van Riel te. 0499-46430

 

Programma reizen en excursies van de werkgroep Best.

Dagtochten

Donderdag 13-7-2023 de kasteeltuinen Arcen en Kevelaer (aanmelden vòòr 23 juni)

Dinsdag     12-9-2023 bezoek aan Vlissingen en Domburg (aanmelden vòòr 25 aug.)

Zaterdag    30-9-2023 Nationale Taptoe in Rotterdam (aanmelden vòòr 8 sept.)

Wilt u inlichtingen / inschrijven dan kunt u contact opnemen met Ties Smetsers (0499-476334)

 

Bankinformatiepunt in het Dommelhuis.

Vanaf 4 mei is op donderdagmiddag van 14.00-15.00 uur een Bankinformatiepunt gerealiseerd in het Dommelhuis. Medewerkers van de Rabobank ontvangen bij dit inlooppunt inwoners van Son en Breugel, die antwoord krijgen op hun bankvragen.

Let wel: van tevoren aanmelden als je iemand wilt spreken.

Dit kan via het INFO-PUNT van de seniorenraad dagelijks tussen 11.00 – en 12.00 uur in het Dommelhuis of via de bibliotheek.

 

Klusteam.

Het klusteam is sinds een maand actief en heeft al verschillende mensen geholpen.

Het team bestaat uit drie leden: Theo v.d. Berg, Jan Swinkels en Jan van Deursen. Deze mensen helpen bij kleine incidentele klusjes thuis. Om hulp te krijgen kunt u contact opnemen met onze secretaris Regien v. Beekveld tel. 0499-476465 of mailen naar kbo.afd.son@gmail.com ; bij geen gehoor kunt u Gerard Versantvoort bellen: 0499-475350 of mailen kbo.son@kpnmail.nl

U dient bij de opgave aan te geven om wat voor klusje het gaat.

 

Aankondiging opening repaircafé

 

Op verzoek van de Seniorenraad Son en Breugel hebben KBO Son, KBO Breugel, de PVGE en het HOi-huis de samenwerking gezocht met het doel een Repaircafé in Son en Breugel op te richten.

Een Repaircafé is feitelijk een reparatiewerkplaats voor spullen, die kapot zijn, maar een tweede leven verdienen. Een oproep van deze vier organisaties heeft ruim 10 vrijwilligers opgeleverd, die een bijdrage willen leveren aan het idee Repaircafé. Dit aantal vrijwilligers is voldoende om van start te gaan. Er is nu expertise op de terreinen van electra, electronica, metaal- en houtbewerking, alsmede boekbinden. Bovendien beheersen verschillende vrijwilligers ook meerdere disciplines.

De samenwerkende seniorenverenigingen gaan de komende weken de formele en organisatorische randvoorwaarden verder uitwerken waarna het Repaircafé feitelijk van start kan gaan. Verwacht wordt dat dit deze zomer is.

Twee zaken zijn nu al duidelijk: de locatie zal het gebouw van het HOI-huis aan de Taylorstraat zijn en er zullen geen reparaties worden aangenomen die ook door al dan niet lokale ondernemers kunnen worden uitgevoerd.

Opening waarschijnlijk begin juli

 

Tentoonstelling 7 sacramenten van het katholieke geloof.

Wat wordt er bedoeld als we praten over een sacrament? Voor de ouderen onder ons zal het misschien vanzelfsprekend zijn, want u hebt ze vroeger vast geleerd toen u de catechismus moest bestuderen of godsdienstles op school kreeg. Maar voor de huidige generatie is het niet meer zo vanzelfsprekend, dus beginnen we eerst maar eens met het antwoordt op de vraag: wat is een sacrament?

 

De sacramenten zijn handelingen van God waarmee Hij ons de liefde toont die Hij voor ons, zijn kinderen, heeft. Bijvoorbeeld de doop, de eerste communie maar ook het sacrament voor de zieken. Kent u ze alle zeven nog en weet u nog hoe de boekjes er uitzagen die gebruikt werden voor de voorbereiding op de eerste communie?

U kunt het allemaal ontdekken tijdens de tentoonstelling in de St. Petruskerk aan de

Kloosterdreef in Eindhoven. Elke zaterdagmiddag tot en met zaterdag 2 september is de kerk geopend van half twee tot vier uur.

 

Rond de Aarde met het Blue Planet Harp Ensemble

Ga je mee op reis rond de Aarde? De harpmuziek van het Blue Planet Harp Ensemble onder leiding van Inge Frimout-Hei brengt ons in de ruimte. We vliegen samen rond de Aarde. We horen en zien Groenland, de woestijnen, de tropische regenwouden, de weidse oceanen en nog veel meer. Naast de jonge harpisten zitten in ons ruimteschipslagwerker Marcel van Vught en cellist Keve Bjelik. Blue Planet is een muzikale ruimtereis voor de hele familie!

Wanneer? Zondag 4 juni 2023 om 14:00uur en om 15:30 uur in het Vestzaktheater van het Dommelhuis in Son Volwassenen betalen 5 euro en kinderen 2,50 euro

Tickets via het Vestzaktheater: www.vestzaktheaterson.nl

 

Goed om te weten………………………..

Zorgverzekering VGZ exclusief voor leden

Als lid van onze vereniging krijgt u korting als u een zorgverzekering bij VGZ heeft afgesloten. U heeft daarvoor uw lidmaatschapsnummer nodig (dat staat op uw ledenpas) en het collectiviteitsnummer: 87718266.

Declareer uw lidmaatschap van KBO-Brabant in 2022 en 2023!
Bent u aanvullend verzekerd voor zorg bij VGZ via het collectief van KBO-Brabant? Dan krijgt u het lidmaatschap van KBO-Brabant vergoed tot een maximum van 25 euro per verzekerde. Ook in 2023 geldt dit weer!
(Dit geldt echter niet als u alléén een aanvullende tandverzekering heeft afgesloten.)

Ruime vergoedingen voor mantelzorgers via VGZ
VGZ biedt mantelzorgers graag de helpende hand. Bent u aanvullend verzekerd via KBO-Brabant? Dan ontvangt u tot 25 dagen vervangende mantelzorg. Ook krijgt u tot € 1.000,- vergoeding voor de mantelzorgmakelaar die u helpt met regelwerk.

 

 

Zorgverzekering CZ exclusief voor leden

Net zoals via VGZ, is bij een via KBO-Brabant afgesloten aanvullende zorgverzekering bij CZ het contributiebedrag van KBO-Brabant/Afdeling terug te vragen, tot een maximum van 25 euro.

Per 2023 worden al deze lokale collectiviteiten automatisch omgezet naar het collectief van KBO-Brabant. Dan geldt nog maar één collectiviteitsnummer. In 2023 kunt u uw contribuite retour vragen als u een aanvullende verzekering CZ Leden hebt afgesloten. Declareer uw lidmaatschap van KBO-Brabant in 2023

 

Vers aan Tafel Maaltijdservice Al meer dan vijftien jaar kookt Vers aan Tafel gezonde smaakvolle maaltijden voor thuis. Zij koken zonder kunstmatige smaakversterkers of toevoegingen en gebruiken alleen natuurlijke producten

Genoeg keuze
Iedereen met of zonder (medisch) dieet kan heerlijk eten bij Vers aan Tafel. Naast de maaltijden uit de Hollandse, Italiaanse of oosterse keuken zijn er ook vegetarische maaltijden en maaltijden in kleinere porties. Mensen met kauw- of slikproblemen of voor wie zoutarm eet, kunnen ook bij Vers aan Tafel terecht.

Ledenvoordeel
Leden van KBO-Brabant ontvangen 10% korting op de maaltijden.

Bestellen
Bestellen gaat makkelijk en snel via de website van Vers aan Tafel. Bestelt u voor het eerst bij Vers aan Tafel? Maak dan éérst een account aan om te profiteren van uw ledenkorting!

Liever telefonisch uw bestelling doorgeven? Bel dan met de klantenservice van Vers aan Tafel via 085 – 401 64 44. Bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur. Vergeet niet te vermelden dat u lid bent van KBO-Brabant zodat zij uw ledenvoordeel kunnen verwerken.

 

Medicura Zorgwinkel

Medicura Zorgwinkel adviseert u graag over welke zorghulpmiddelen, op basis van uw wensen, voor u de beste oplossing zijn. Deze zelfzorgproducten lenen ze gratis uit, kunt u tijdelijk huren of kopen in de thuiszorgwinkels of via de website. Het assortiment bestaat onder andere uit zorgbedden, scootmobielen, sta-op stoelen en rolstoelen, maar ook zelfzorg-, gezondheids- en hygiëneproducten.

U krijgt advies over welke medische hulpmiddelen u helpen om makkelijker, fijner, veiliger en langer zelfstandig thuis te kunnen functioneren.

Gratis lenen van hulpmiddelen
Bij Medicura Zorgwinkel kunt u gratis medische hulpmiddelen lenen, soms 26 weken, maar soms ook langer, net zolang als de indicatie van toepassing is.
Als lid van KBO-Brabant krijgt u van Medicura 10% korting op de aanschaf/koop van een artikel. In de thuiszorgwinkels ontvangt u deze korting op vertoon van uw ledenpas. In de webshop kunt u op de afrekenpagina de code ‘kbobrabant10’ invoeren. De korting wordt automatisch berekend. Let op! Deze korting geldt niet in combinatie met andere aanbiedingen.

Locaties
De Medicura
thuiszorgwinkels zitten bij ziekenhuizen in Brabant in o.a.: Eindhoven, Geldrop, Helmond.

 

Collectiviteitskorting Centraal Beheer voor leden van KBO-Brabant

Centraal Beheer biedt voor leden van KBO-Brabant collectiviteitskorting op verzekeringen. KBO-Brabant is een grote vereniging, voor onze leden liggen de kortingen daarom op het hoogste niveau. Deze gelden ook voor uw bestaande verzekeringen bij Centraal Beheer!

De kortingen voor leden van KBO-Brabant in 2023 op het gebied van:

Vervoer

Wonen

Aansprakelijkheid  

Ongevallen

Diverse o.a. Rechtsbijstand; Reisverzekering

Let op! Centraal Beheer spreekt niet van collectiviteitsnummer maar van werkgeversnummer. Dit is het werkgeversnummer voor de collectiviteit: 43572.

 

U WEET NATUURLIJK DAT wij hebben voor iedereen, die er even een nodig heeft, een rolstoel en een scootmobiel t er beschikking hebben.

 

Gerard Versantvoort